När hösten övergår till fler kalla nätter och dagar är det många som hör av sig till oss om deras inomhustemperatur. Tänk på att det tar några dygn för värmesystemet att komma upp i rätt temperatur.
Under hösten och tidig vinter kan utomhustemperaturen variera kraftigt och ibland med upp mot 15-20 grader i skillnad på natt och dag. Detta påverkar även dom centrala systemen som baseras på vilken temperatur man för stunden har utomhus.
Det är viktigt att möbler och tjockare gardiner inte hänger för radiatorerna, detta hämmar värmespridning i rummet. Termostaten som känner av temperaturen stängs av för tidigt om den täcks.
Vanliga frågor:
Vilken temperatur ska min bostad ha?
Enligt Folkhälsomyndigheten är riktvärdet för temperatur inomhus 18 oC mätt som operativ temperatur. Detta motsvarar ungefär 20 oC i luften i vår vistelsezon. För särskilda grupper med låg ämnesomsättning rekommenderas att luften håller minst 22 oC.
Vad är vistelsezon?
Med vistelsezon menas den del av ett rum där det ställs krav på komfort för människans välbefinnande. Vistelsezonen begränsas av två horisontella plan, ett på 0,1 meter och ett annat på 2,0 meter, det vill säga 0,1–2,0 meter ovan golvyta. På de vertikala planen begränsas zonen enligt följande: från yttervägg gäller 1,0 meter, från trapphus gäller 0,6 meter och från innervägg 0,1 meter. I bostäder belägna på bottenplan som ligger direkt på bottenplatta kan golven vara kallare än i byggnadens överliggande våningar.
Min termometer visar 16 oC som inomhustemperatur, vad är fel?
Det kan bero på flera olika saker att din termometer visar den temperatur den gör. Bland annat spelar placering av termometern stor roll, är den placerad vid yttervägg eller på din fönsterbräda blir temperaturen naturligt lägre då kallras vid yttervägg och fönster är högre än om termometern vore placerad på en innervägg. En annan faktor är typ av termometer, de vanligaste termometrarna som är lite billigare är inte alltid exakta. Testa att flytta din termometer till ditt soffbord och se om du får ett annat värde. När vi kommer ut och mäter temperaturen i din bostad har vi med oss en kalibrerad trådtermometer som visar temperaturen i luften och vi mäter alltid på minst två punkter i de rum som upplevs kalla.
Det alltid kallt på morgonen, sänker min fastighetsägare temperaturen under natten?
När vi sover förbrukar vi minimalt med energi och den värme som vi människor avger under dagen avtar. Belysning och annan teknisk utrustning är avstängd och medför att det värmetillskott som det under dagen/kvällen medför försvinner. Fastighetsägare sänker i regel inte temperaturen under natten i undercentralen.
Jag har hört att det hjälper att lufta radiatorerna, stämmer detta?
Nej, att lufta radiatorerna skall bara utföras om det pågått arbete på värmesystemet. Vanligast är att luften som hamnar i rören stiger till de översta bostäderna i fastigheten, det låter då som ett bubblade oljud i radiatorn. Fastighetsskötaren åtgärdar detta.
Bor ni en bostadsrättsförening som förvaltas av oss på LUCO och upplever ni att ni har en felaktig temperatur i er lägenhet så kontakta gärna oss via felanmälan på telefon 031-440 845.
